הכנסת ספר תורה היא מצווה מיוחדת ונוגעת ללב כל יהודי. כל שכבות הגיל, מיהודים חשובים ועד פשוטים, ילדים ומבוגרים, מתאחדים בשמחה ורוקדים עם ספר התורה. קדושתו של ספר התורה עצומה. המקום הקדוש ביותר בבית המקדש היה קודש הקודשים, שם היה הארון עם ספר התורה. זו הסיבה שכל יהודי מרגיש צורך עמוק להכניס ספר תורה לבית הכנסת. השמחה וההתרוממות ברוח בהכנסת ספר תורה הן גדולות.
רבים תוהים האם הכנסת ספר תורה היא מצווה מחייבת. במאמר זה נסביר לעומק את הסוגיה.
מצוות כתיבת ספר תורה היא מצווה מפורשת בתורה. היא מופיעה בחומש דברים (ל"א, י"ט): "ועתה כתבו לכם את השירה הזאת…". חכמינו למדו מכאן שכל יהודי חייב לכתוב לעצמו ספר תורה. גם אם ירש ספר תורה, עדיין חלה עליו החובה לכתוב ספר בעצמו.
חכמינו הפליגו בחשיבות מצווה זו. הגמרא (מנחות ל.) אומרת: "כל המקיים מצווה זו, כאילו קיבל התורה מהר סיני". גם הרא"ש פסק שמצווה גדולה לכתוב ספר תורה ואסור למוכרו, אלא אם כן לצורך לימוד תורה או נישואין.
בעבר, ספר התורה היה נחוץ ללימוד יומיומי. כיום, כשחומשים מודפסים זמינים לכל אחד, עולה השאלה: האם עדיין יש חיוב לכתוב ספר תורה? השולחן ערוך פוסק כי המצווה קיימת גם בזמננו. עם זאת, ישנה מחלוקת בין הפוסקים האם עיקר המצווה כיום הוא כתיבת ספר תורה או חומשים וגמרות.
מי שאין לו מספיק כסף פטור מכתיבת ספר תורה, לפי הרמ"א. אך אם אדם יכול להרשות לעצמו לכתוב ספר תורה ללא הוצאה מוגזמת, חובה עליו לכתוב.
אפשרות נוספת לקיים את המצווה היא על ידי כתיבת ספר תורה בשותפות עם אחרים. האגרות משה פוסק שמי שכותב ספר תורה בשותפות מקיים את המצווה. אולם יש פוסקים החולקים על כך.
אם אינך יודע לכתוב, תוכל לשכור סופר סת"ם שיכתוב עבורך את ספר התורה. כך עדיין תקיים את המצווה. הגמרא אומרת בבירור: גם מי שקונה ספר תורה או שוכר סופר – מקיים מצווה מלאה. עם זאת, ישנה חשיבות לכך שהאדם יוסיף לפחות אות אחת בספר.
יש מחלוקת ברורה – האם תרומת ספר תורה לבית הכנסת מקיימת את המצווה. לפי 'תורת חיים', אם האדם מקדיש את הספר לציבור, הוא לא מקיים את המצווה האישית. פוסקים רבים טוענים אחרת – הספר נשאר בבעלות האיש, ולכן הוא בהחלט מקיים את המצווה.
הכנסת ספר תורה היא מצווה מרגשת ובעלת ערך רב. בעוד שחלק מהפוסקים רואים בחיוב כתיבת ספר תורה גם היום, אחרים סבורים שהמצווה העיקרית היא כתיבת חומשים וגמרות. בכל מצב – בין אם בכתיבה בשותפות, עם סופר, או בהוספת אות – אתה מקיים מצווה נשגבת. במאמר הזה למדנו מי מחוייב במצוות ׳הכנסת ספר תורה׳. רוצים לדעת עוד על שמירת ספר תורה? כנסו למאמר כאן
Automated page speed optimizations for fast site performance