מצוות הכנסת הספר תורה היא אחד מהרגעים המשמעותיים ביותר בחיי הקהילה היהודית. הטקס השמח והמרגש מאגד את כל הציבור, מגדול ועד קטן. באירוע כזה, רבים תוהים: האם זו חובה דתית על כל יהודי, או מצווה השמורה רק למי שיכול להרשות לעצמו? מאמר זה יבחן את המצווה, את החובה ההלכתית, ואת הדרכים לקיימה כיום.
מצוות כתיבת ספרי תורה מבוססת על הפסוק בספר דברים: "ועתה כתבו לכם את השירה הזאת ולמדה את בני ישראל" (דברים ל"א, י"ט). ההלכה היהודית מחייבת כל יהודי לכתוב ספר תורה אישי או לרכוש אחד בעצמו. המצווה נועדה לחבר את כל יהודי לתורה ולימודה.
גם אם אדם ירש את הספר מאבותיו או קיבל אותו במתנה, הוא עדיין מחויב לכתוב או לרכוש אחד נוסף. הגמרא במסכת סנהדרין (כא, ע"ב) מבהירה שירושה אינה פוטרת מהמצווה האישית: "אמר רבא, אף על פי שהניחו לו אבותיו ספר תורה, מצווה לכתוב משלו". התורה מדגישה את החשיבות בכתיבה אישית כדי לחזק את החיבור ללימוד ולשמירת המצוות.
השולחן ערוך (יו"ד סי' ער סע' א) פוסק כי המצווה מחייבת כל יהודי לכתוב לעצמו, גם אם אינו מתכוון ללמוד ממנו בפועל. חז"ל מדגישים את חשיבות המצווה וקובעים שכל המקיים אותה נחשב כאילו קיבל את התורה בעצמו מהר סיני: "הכתוב מעלה על המקיים מצווה זו כאילו הוא קיבל את התורה מהר סיני" (מנחות ל.). מצווה זו נושאת ערך רוחני עמוק שמחובר ליסודות האמונה היהודית.
בעבר, ספרי תורה היו משמשים ללימוד תורה יומיומי, מעבר לשימושם בקריאה בציבור בבית הכנסת.
כשהספרים המודפסים הפכו לזמינים, הלימוד עבר בעיקר לחומשים וספרי גמרא. השימוש בספרי תורה לצורכי לימוד צומצם. על רקע זה, עולה השאלה: האם בזמננו עדיין חובה לכתוב, או שמא המצווה השתנתה?
שולחן ערוך (יו"ד סי' ער סע' ב') פוסק כי בימינו המצווה כוללת כתיבת חומשי תורה, משנה וגמרא. המצווה נשארת בעינה, אך יש המפרשים אותה כאקט לשמירת המסורת ולא כחובה אישית לכתוב ספר שלם. הרמ"א מוסיף שכתיבת הספר נועדה לצורך לימוד. לכן יש להתמקד בלימוד מתוך חומשים, משנה וגמרא. למרות השינוי בתנאים, יש פוסקים הדבקים בכך שגם היום יש חובה לכתיבה. לדעתם, המצווה לא איבדה מחשיבותה. יש לשאוף לקיימה בכל מצב אפשרי. בין אם כותבים ספר שלם, רוכשים חומשים או לומדים מספרי לימוד מודפסים – עקרון המצווה נשאר ברור וחזק.
כתיבת ספר היא עניין יקר ומורכב. המחירים נעים בין עשרות למאות אלפי שקלים, מה שהופך את המצווה לאתגר כלכלי עבור רבים. ההלכה קובעת שלא מוציאים יותר מחמישית מהנכסים עבור מצוות עשה. לכן, מי שאין בידו משאבים אינו חייב לכתוב.
הרמ"א קובע (יו"ד סי' ער סע' ב') שאין להוציא יותר מחמישית מההכנסה לקיום המצווה. אם כתיבת ספר מהווה הוצאה כבדה, האדם פטור. אך מי שיכול להרשות לעצמו, בלי שזה יהווה נטל כלכלי כבד – ראוי שיקיים את המצווה הגדולה הזו.
מי שיכול לעמוד בכך, מומלץ שימצא דרכים יצירתיות לקיים את המצווה. אם עלות כתיבת ספר שלם גבוהה מדי, אפשר להצטרף למיזם של כתיבה בשותפות. זהו פתרון נפוץ שמאפשר ליותר אנשים להשתתף במצווה, גם אם באופן חלקי.
בעידן המודרני, לא כל אחד יכול לכתוב ספר בעצמו. המצווה דורשת מומחיות וידע נרחב בהלכות כתיבה, ולא כל יהודי בקיא בתחום זה. לכן, יש דרכים לקיים את המצווה בהתאם לדרישות ההלכה.
אפשר לשכור סופר סת"ם מוסמך שיכתוב את הספר עבורך. למרות שזו לא הבחירה המובחרת ביותר, היא עדיין מקיימת את המצווה. רש"י מציין בגמרא במנחות (ל, א) שמי שקונה ספר תורה "חוטף מצווה", אך כשכותבים או שוכרים סופר לכתיבה, מקיימים את המצווה במלואה.
אפשר גם לכתוב או להשלים אות אחת בספר התורה. דרך זו נחשבת על פי השולחן ערוך כאילו כתבת את כל הספר. כיום נהוג להזמין חברי קהילה להשלים את האותיות האחרונות בטקס הכנסת ספר, וכך להעניק לכל משתתף את ההזדמנות לקיים את המצווה.
כיום, אחת הדרכים הפופולריות לקיים את מצוות הכתיבה היא באמצעות כתיבה בשותפות. קהילות, מוסדות וקבוצות פרטיות מתאגדות יחד כדי לכתוב ספר משותף. בדרך זו, כל משתתף יכול לקחת חלק במצווה ולתרום סכום שהוא מסוגל לשלם, ובכך להפוך שותף למיזם רוחני חשוב.
האגרות משה (חלק א' סימן קס"ג) מתיר לקיים את המצווה באמצעות כתיבה בשותפות, אך ישנם פוסקים הסבורים שאין זה מהודר כמו כתיבה ביחיד. הערוך השולחן והפתחי תשובה מסתייגים משותפות כדרך לקיים את המצווה במלואה, אך כיום, כתיבה בשותפות הפכה לפתרון יעיל שמאפשר ליותר אנשים לקיים את המצווה.
כאשר ספר תורה נתרם לבית הכנסת, לעיתים מתעוררת שאלה לגבי קיום המצווה. האם עצם תרומת הספר מקיימת את המצווה, או שמא יש כאן ויתור על הבעלות?
ספר 'תורת חיים' קובע שלא ראוי להקדיש ספר לבית הכנסת אם זה פוגע בקיום המצווה האישית. לדבריו, כשמישהו מקדיש את הספר לבית הכנסת, הוא מעביר את הבעלות להקדש וכך מאבד את קיום המצווה. לעומת זאת, יש פוסקים שסבורים שגם אם הספר נתרם, אם נשארות בו זכויות מסוימות לתורם, הוא עדיין מקיים את המצווה.
ההמלצה המעשית היא להתנות שהספר יישאר בבעלות התורם ויושכר לבית הכנסת לשימוש הציבור. כך התורם שומר על הבעלות ויכול להמשיך לקיים את מצוות הכתיבה במלואה.
בנוסף למצוות כתיבת ספר תורה, ישנה חשיבות להוספת כתר. כתר מסמל את הכבוד שהקהילה מעניקה לתורה. הוא מעטר את הספר בטקס חגיגי ומעצים את חוויית הכנסת הספר. הנחת כתר על הספר מסמלת קדושה ויופי, ומעצימה את מעמד ההכנסה תוך שהיא מגבירה את תחושת ההוד וההדר באירוע.
הוספת כתר אינה חובה הלכתית, אך היא מוסיפה ממד של כבוד לתורה ולקדושה. תורמים רבים מקדישים כתר לזכר יקיריהם או כנדבת ציבור, ובכך מכבדים את התורה ואת זכר הנפטרים.
הכנסת ספר תורה היא הרבה מעבר לטקס חגיגי – היא מצווה שמחברת את הקהילה כולה סביב התורה והקדושה. המצווה לכתוב נותרה רלוונטית גם בימינו, עם התאמות מסוימות לתקופה המודרנית. כתיבה אישית, רכישת חומשים או השתתפות בכתיבה משותפת – כל אלה נועדו לשמור על המסורת ולהעמיק את החיבור לחיי הרוח היהודיים.
כאשר תורמים לבית הכנסת, חשוב לזכור את היבטי הבעלות והמצווה. יש להתנות שהספר יישאר בבעלות התורם כדי לקיים את המצווה בצורה המלאה ביותר. הכנסת הספר אינה רק השלמת מצווה אלא גם סמל לחיבור העמוק של העם היהודי לתורה ולמסורת שלו.
Automated page speed optimizations for fast site performance